Leerhuis Oude Kerk Naaldwijk 2019 – 2020

De bijeenkomsten van het Leerhuis worden gehouden op woensdag- of donderdagavonden in het koor van de Oude Kerk van 19.30-22.00 uur. Elke avond wordt afgesloten met een vesper. Toegangsprijs per avond: € 5.

(Ver)wonder(ing) en kwetsbaarheid in de Schriften
In de Bijbel wordt verteld van wonderen. Vaak is dat in kwetsbare situaties. Onverwacht opent zich een nieuw perspectief dat verwondering oproept. Hoe kan ons dat helpen in ons omgaan met kwetsbaarheid?

Hoe zijn de wegen uiteengegaan?
Op donderdag 17 oktober 2019 met Peter Tomson
Deze eerste leerhuisavond staat los van het thema en is een vervolg op vorige jaren. Deze avond willen we stilstaan bij de vraag hoe in de eerste eeuw joden en christenen uit elkaar zijn gegroeid. Peter Tomson was tot 2013 hoogleraar Nieuwe Testament in Brussel en is in Nederland de grootste kenner op dit gebied.

Sterfelijkheid en onsterfelijkheid
Op woensdag 13 november 2019 met Robin ten Hoopen
Robin ten Hoopen is Promovendus/PhD Candidate aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en doet onderzoek naar ‘Sterfelijkheid en onsterfelijkheid in Genesis 2 en 3’. Hij zal vertellen over de bevindingen van zijn onderzoek.

Wonderen in de Tora
Op donderdag 9 januari met Shmuel Katzman
Rabbijn Shmuel Katzman is orthodox rabbijn in Den Haag. Hij zal deze leerhuisavond vertellen over wonderen in de Tora en de relevantie daarvan voor vandaag. Boeiend om daarover te leren vanuit orthodox joodse achtergrond.

Wonderen van Jezus
Op woensdag 4 maart 2020 met Annette Merz
In de Evangeliën komen veel wonderverhalen voor. Wonderen hebben bijna altijd te maken met kwetsbare situaties en kwetsbare mensen. Annette Merz, hoogleraar Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen, is kenner van hedendaags historisch Jezusonderzoek en zal vertellen over de achtergrond, de betekenis en de relevantie van wonderverhalen.