Bijbelen op 26 oktober: Scheppingsverhalen queer gelezen

bijbel en studie materiaal

Inschrijven

Op deze tweede avond van een nieuw seizoen Bijbelen lezen we opnieuw de Scheppingsverhalen uit Genesis 1 en 2. Er is de traditionele uitleg dat deze hoofdstukken ons vertellen over de scheppingsorde van man en vrouw. Allerlei conclusies kunnen daaruit worden getrokken. Over de positie van de man en de vrouw. De man eerst geschapen, de vrouw daarna.

De man krijgt een andere taak dan de vrouw. Deze hoofdstukken worden dan soms gebruikt om bijvoorbeeld homorelaties of trans personen af te wijzen. De laatste decennia hebben ons geleerd dat je deze hoofdstukken ook anders kunt lezen. Een andere bril geeft een andere uitleg. Vorig jaar verscheen het boekje ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt, Handreiking voor gelovige transgender personen en werkers in de kerk’ met daarin een paar hoofdstukjes over ‘Genderdiversiteit en de Heilige Schrift’ geschreven door een transman. Het is mooi om te lezen hoe door de bril van een transman de twee scheppingsverhalen aan het begin van de Bijbel opeens nieuw oplichten. Er is helemaal geen sprake van een scheppingsorde, maar er komt juist veel meer ruimte voor genderdiversiteit. Heel verrassend!
Maandagavond 26 oktober, 20.00 uur.

De bijeenkomst zal dit keer niet in de kerk plaatsvinden maar digitaal via internet. Aanmelden kan via de site. Wie zich aanmeldt, krijgt op 26 oktober de inloggegevens toegestuurd.