Bach cantate “Jauchzet Gott in allen Landen”

260px Bachsiegel.svgOp zondag 3 november a.s. wordt ’s morgens om 10.00 uur in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein te Naaldwijk weer een cantate van Joh. Seb. Bach ten gehore gebracht. Uitgevoerd zal worden de feestelijke cantate 51 “Jauchzet Gott in allen Landen” en de uitvoerenden zijn: de jonge sopraan Yvonne de Bruin, de trompettist Carl Daleboudt, het West-Nederlands Bach-Orkest met Arno Bons als concertmeester. Alexander Prins speelt orgel-continuo en heeft de algehele muzikale leiding.
De voorganger in deze cantatedienst is ds. Carel van der Meij.

Er is veel uitzonderlijks aan deze cantate. Zo komt er slechts één vocaliste aan te pas. En
het is het enige werk waarin Bach voor het zeldzame duo sopraan en trompet schrijft.
Daarbij stelt hij ongewone eisen aan de vertolkers, in zeer uitbundige muzikale termen. Over wie degene was aan wie Bach de sopraanpartij toebedacht, is geen uitgesproken duidelijkheid. Wel is bekend dat hij kon beschikken over Leipzigs destijds wereldberoemde senior Stadtpfeifer Gottfried Reiche als trompettist.
Ook is niet bekend voor welke gelegenheid Bach deze cantate heeft geschreven. Onderzoek heeft uitgewezen dat de cantate is gecomponeerd tussen oktober 1729 en april 1731.
De liturgie van de dienst zal zoveel mogelijk de structuur hebben van de kerkdienst zoals bij J.S. Bach in Leipzig gebruikelijk was.
U wordt voor deze feestelijke cantatedienst dienst van harte uitgenodigd.