Goede Vrijdagviering met muziek uit ‘The Passion’

passion.jpgDe Goede Vrijdagviering zal dit jaar anders worden dan andere jaren. Dit jaar geen klassieke liederen maar vooral nummers uit de popmuziek, net als bij ‘The Passion’. Tegelijk doen we in de Goede Vrijdagviering precies hetzelfde als andere jaren: we vertellen het verhaal van het lijden en sterven van Jezus, omlijst door muziek.

Het idee komt van ‘The Passion’ (en ook wel een beetje van de Top2000kerkdiensten). ‘The Passion’ werd in 2011 voor het eerst georganiseerd, in Gouda. Vanaf toen is het een jaarlijkse traditie geworden om op Witte Donderdag vanuit een grote stad in Nederland met ‘The Passion’ het verhaal van het lijden en sterven van Jezus rechtstreeks op tv uit te zenden. De Protestantse Kerk in Nederland is een van de kerken die dit ondersteunt. In ‘The Passion’ vertellen bekende Nederlanders het Paasverhaal afgewisseld met bekende Nederlandse popnummers die live gezongen worden. Het blijkt dat op die manier veel mensen geraakt worden en het verhaal van het lijden en sterven van Jezus opnieuw beleven. Bij popmuziek gaan er weer andere luikjes open dan bij klassieke kerkmuziek. Net als bij klassieke kerkmuziek wordt een gevoelige snaar geraakt waardoor het Bijbelverhaal nieuwe zeggingskracht krijgt. Nu gaan we op Goede Vrijdag in de Ontmoetingskerk ‘The Passion’ niet nadoen, maar voor de muziek laten we ons inspireren door het voorbeeld van ‘The Passion’.
De Goede Vrijdagviering is onderdeel van de viering van de ‘Drie dagen van Pasen’ (de donderdag, vrijdag en zaterdag vóór Pasen). Dat zijn gezamenlijke vieringen van de Oude Kerk en de Ontmoetingskerk. Op donderdagavond en zaterdagavond is er een viering in de Oude Kerk, op vrijdagavond in de Ontmoetingskerk. Zoals elk jaar zal op vrijdagavond het verhaal van het lijden en sterven van Jezus verteld worden, als onderdeel van een groter geheel. Maar dit keer zal de muziek op vrijdagavond dus anders zijn dan anders. Dit keer geen orgel en geen klassieke kerkmuziek. De muziek zal deze keer verzorgd worden door de band o.l.v. Roy Harms die ook bij de Rode Lopervieringen voor de muziek zorgt, samen met een klein gelegenheidskoor. Ook de tieners van EigenWijs doen mee. De meeste nummers die worden gespeeld en gezongen komen uit de popmuziek, uit het repertoire van ‘The Passion’. Bekende nummers daaruit zullen klinken, zoals ‘Zwart wit’ en ‘Kijk omhoog’, maar ook minder bekende nummers. Het eerste en het laatste nummer (‘High Hopes’ en ‘There’s Peace’) zijn Engelstalig, alle andere nummers zijn Nederlandse nummers. Ook de bekende melodie van ‘O hoofd vol bloed en wonden’ komt voorbij met een andere tekst. Het wordt een indrukwekkend geheel!
Vanuit de voorbereidingsgroep van de ‘Drie dagen van Pasen’ hopen we zo op een muzikaal andere manier mensen aan te spreken met het verhaal van Pasen.