Cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’

Bach-jong.jpgOp zondag 4 november a.s. wordt ’s morgens om 10.00 uur in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein te Naaldwijk een cantate van Joh. Seb. Bach ten gehore gebracht. Uitgevoerd zal worden de cantate 106 “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit” en de uitvoerenden zijn:

• Yvonne de Bruin (sopraan),
  • Leonie van der Wal (alt),
  • Niels Berentsen (tenor),
  • Erik Bleichrodt (bas),
  • de blokfluitisten Suzan Vermeer en Alinda Lenting
  • Viola di Gambaspelers Juun Voorhoeve en Ben Bults.
  • Armen van der Linden is de cellist
  • Gerard Bal bespeelt het orgel en heeft de algehele muzikale leiding.

Deze cantate, ook wel Actus Tragicus genoemd, gaat vooral over sterven en verdriet. In de 18e eeuw werd de mensheid vaak al vroeg in het leven met verlies van dierbaren geconfronteerd. Bach zelf verloor als kind beide ouders en later ook zijn eerste vrouw en tien van zijn 21 kinderen. De Actus Tragicus vertolkt de gevoelens van verdriet en biedt ook troost.  Deze cantate wordt door velen als de mooiste van de Bachcantates beschouwd. De cantate past uitstekend bij de tijd van het jaar waarin herdenkingsdagen als Allerheiligen en Allerzielen vallen.
Voorganger in de dienst is de Naaldwijkse predikant ds. Eibert Kok.
De liturgie van de dienst zal zoveel mogelijk de structuur hebben van de kerkdienst zoals bij J.S. Bach in Leipzig gebruikelijk was. U wordt voor deze dienst van harte uitgenodigd. De toegang is gratis en er is een collecte aan de uitgang ter bestrijding van de kosten. Ten zeerste aanbevolen!!