Nieuw jaarprogramma Bezinning•Beleving•Verdieping

zwart wit
Het nieuwe jaarprogramma van Bezinning•Beleving•Verdieping is weer uit! Als thema is dit keer gekozen: ‘Zwart-wit, op zoek naar kleur’. ‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart.’ Daarmee protesteerde Frank Boeijen tegen zwart-witdenken. Zwart-witdenken lijkt weer toe te nemen. Tegenstellingen krijgen aandacht of worden benadrukt. Mensen bekennen kleur. Zwart-witdenken heeft voordelen. Het zorgt voor duidelijkheid. Maar zorgt het ook voor oplossingen? We hopen dat het nieuwe programma ons daarin een beetje helpen op weg kan helpen.

De eerste avond daarover zal op woensdag 3 oktober in de Oude Kerk zijn. Janneke Stegeman komt dan praten over ‘Witte Nederlanders, zwarte handen?’ In Trouw van 23 september vorig jaar schreef Janneke Stegeman een artikel dat veel reacties opriep: ‘Witte Nederlanders zijn zich amper bewust van hun witte privileges’. Het witte perspectief bepaalt meer dan mensen denken. Stegeman laat zien hoe dat werkt en als theoloog laat ze de teksten van de Bijbel meespreken. Van juni 2016 tot september 2017 was Janneke Stegeman Theoloog des Vaderlands en ze is lid van het theologisch elftal van Trouw. Vaak sprak en spreekt ze over de noodzaak van verzet tegen racisme en ander onrecht. Dat wordt vast een prikkelende avond als eerste aanzet.

Een nieuwe activiteit die maandelijks terugkomt, gaan we ‘Bijbelen’ noemen.  Niets is boeiender dan Bijbelverhalen (opnieuw) met elkaar lezen. ‘Rebible’, in gewoon Nederlands ‘Bijbelen’. Zeven gespreksavonden  staan gepland met bekende en minder bekende Bijbelverhalen en een afsluitende avond, steeds op de laatste maandag van de maand. Die avonden starten om 20.00 uur en worden gehouden in de Ontmoetingskerk. De eerste avond is op maandag 24 september. Met Marjan de Vries lezen we dan (opnieuw) de scheppingsverhalen, Genesis 1 en 2. Die oude verhalen als nieuw!