Zomerkring in de Oude Kerk

Altaarfrontaal van Sant Cebria detail mid onder.originalHet kan weer, samenkomen! Jammer genoeg nog niet onbekommerd. We moeten ons voorlopig houden aan allerlei voorschriften. Maar het kan weer!
Ook deze zomer worden er weer vier ochtenden in de Oude Kerk georganiseerd onder het motto: Zomerkring. Want niet iedereen is op vakantie. De bijeenkomsten beginnen steeds om 10.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Aanmelding van tevoren is wel noodzakelijk. Dat kan bij de dominee die de leiding heeft van de morgen. Dit zijn de data en de onderwerpen.

15 juli: Eibert Kok – Van oktober tot januari was in het Museum Catharijneconvent in Utrecht de tentoonstelling ‘North & South’. Van de inrichting van kerken uit de periode 1100-1350 is heel weinig bewaard gebleven. Alleen in het uiterste noorden van Europa en in het uiterste zuiden blijken nog unieke middeleeuwse kunstwerken bewaard gebleven. De zeldzame kunstwerken uit Catalonië en Noorwegen waren eenmalig te zien in Nederland, spectaculaire en zeldzame kunst uit de twaalfde tot veertiende eeuw. En ondanks hun mijlenverre afstand lijken de stukken enorm veel op elkaar! Eibert zal vertellen over de inrichting van (dorps)kerken in de hoge middeleeuwen.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

29 juli: Marjan de Vries

Zomerkring 29 juliKomende woensdagmorgen van 10.30-12.00u is er weer een zomerochtendkring. We gaan met elkaar kijken naar het theologische begrip: ‘het alledaagse’. Misschien een wat vreemde term om te gebruiken om over God na te denken. Maar het alledaagse is zeker in coronatijd de plek waar het vaakst te vinden zijn. Het alledaagse vind je thuis, waar de dagelijkse dingen zich afspelen: eten, drinken, slapen. En het is de plaats van liefde, geboorte en dood, van familie en vrienden. Het is de plek waar de wereld binnenkomt, en waar we vandaan vertrekken om de wereld te verkennen. We laten ons deze morgen aan de hand nemen door theologen als Maaike de Haardt en Barbara Brown Taylor. Wil je meedoen, meld je dan aan bij Marjan de Vries: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0174-237676.

 

800px Infant Jesus and John the Baptist as child12 augustus: Carel van der Meij – Deze morgen gaan we kijken naar de illustraties die gemaakt zijn bij een complete uitgave uit 1534 van de Bijbel in het Duits, de vertaling van de hand van Maarten Luther. Die uitgave is rijk geïllustreerd met ingekleurde gravures, afkomstig uit het atelier van Lucas Cranach, één van de bekendste Duitse schilders uit die tijd. Die afbeeldingen zijn niet alleen de moeite waard om te bekijken, ze roepen ook vragen op over de manier waarop we de Bijbel lezen. Toen, in de zestiende eeuw, en nu.
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0174 786203.

26 augustus: Sietske van der Hoek – Voor Sietske gemeentepredikant werd in Naaldwijk, was ze 18 jaar geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Wat maakt dat voor verschil? Allereerst heb je daar te maken met mensen van veel diverser pluimage dan in de doorsnee gemeente. Mensen uit allerlei geloofsrichtingen en dan ook nog mensen zonder kerk. Je bent echt een beetje een vliegende keep. Ze vertelt deze morgen graag over die tijd, over de verschillen en de overeenkomsten. Welkom!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.