Zomerkring

ravenna.jpgEr komt weer wat meer ruimte nu het aantal besmettingen hard daalt. Dus is er ook weer ruimte voor een nieuwe Zomerkring. Deze zomer is er op vier woensdagen een bijeenkomst voor de thuisblijvers, iedere keer met een apart programma. Hieronder vindt u de data en de onderwerpen. De zomerkring begint steeds om 10.30 uur en duurt ongeveer tot 12.00 uur en wordt gehouden in de Oude Kerk.

7 juli: Neeltje Reijnders - Egypte
In anderhalf uur ga ik u op de hoogte brengen van de basis van het hiërogliefenschrift. Ik heb er een werkboek bij waarvan ik een paar bladen met u doorneem. De bedoeling is dat u het (uiterste basale) alfabet leert en na anderhalf uur uw naam kunt schrijven in het Egyptisch schrift. Ik leg u ook uit wat de tekens willen zeggen waaruit uw naam is opgebouwd. Een prachtig eeuwenoud schrift, dat soms ook uitstekend kan dienen voor ‘geheime boodschappen” als meer mensen om u heen het schrift ook leren!

21 juli: Marjan de Vries - Stevig staan in een kwetsbare wereld
In 2020 schreef voormalig theoloog des vaderlands (2017) en Remonstrants predikant Claartje Kruijff het boek ‘stevig staan in een kwetsbare wereld’. Van kwetsbaarheid hebben we geleerd in de afgelopen tijd. Op deze ochtend staan we stil bij delen van het boek en spreken we over hoe onze eigenkwetsbaarheid zichtbaar werd in deafgelopen coronaperiode. En natuurlijkover wat ons stevig doet staan.

4 augustus: Carel van der Meij - Mozaïeken in Ravenna
In de vroege Middeleeuwen is een oostelijk deel van wat nu Italië heet een korte periode geregeerd vanuit Constantinopel, de hoofdstad van het Oost Romeinse rijk. In dat gebied ligt de stad Ravenna. Daar zijn uit die tijd een aantal kerken bewaard met verbluffend mooie mozaïeken. Er wordt deze morgen iets over die periode verteld, en we kijken met elkaar naar afbeeldingen van die mozaïeken.

18 augustus: Eibert Kok – Heel de santenkraam
In augustus 1572 vond in de Oude Kerk van Naaldwijk de eerste openbare Calvinistische prediking plaats. Een mooi gebrandschilderd raam aan de zuidmuur van het schip herinnert daaraan. Volgend jaar is dat 450 jaar geleden en zal aan die grote verandering in de geschiedenis van de kerk van Naaldwijk vast en zeker meer aandacht geschonken worden. Maar voor het zover is, gaan we eens kijken naar heel de santenkraam die in de jaren vóór 1572 uit de kerk verdween. Hoe zag de Oude Kerk er van binnen uit vóór de reformatie. Aan de hand van overblijfselen in de kerk en voorbeelden van elders is daar een goed beeld van te krijgen.