Bijbelen

1 bijbelenDe Bijbel wijst ons in de regel geen platgetreden paden. Wie goed luistert hoort geen verhalen vol uitgesleten moralisme, maar ontdekt een bron van nieuwe wendingen en onverwachte perspectieven. We komen in de Bijbel dan ook heel wat figuren tegen die we daar niet verwacht hadden: buitenbeentjes. Maar juist die worden in de Bijbel naar voren geschoven. In de Bijbel wordt ons meer dan het gewone geopenbaard. Het komende seizoen richten we ons in de kring Bijbelen op een aantal van die buitenbeentjes. We komen steeds bij elkaar in de Ontmoetingskerk en beginnen om 20.00 uur.

 • 27september 2021 met Carel van der Meij over Tamar (Genesis 38).
  In de traditie van de kerk is alles met betrekking tot het thema seksualiteit stevig ingeperkt. Braafheid is troef. Maar wat we lezen in dit verhaal heeft met braafheid weinig te maken. Waar gaat het dan wel over?
 • 25 oktober 2021 met Sietske van der Hoek en lezen Marcus 5.
  Jezus en zijn leerlingen ontmoeten een waanzinnige die tussen de graven woont. Contact is nauwelijks mogelijk. Hij noemt zichzelf “legioen”. Een buitenbeentje bij uitstek. Benieuwd wat er deze avond gaat gebeuren!
 • 29 november 2021 met Marjan de Vries over Johannes 6:1-15.
  Het jongetje dat aankomt met de vijf broden en twee vissen is een buitenbeentje. Zijn denken gaat voorbij aan zijn eigen nood. Hij ziet wat er nodig is en Jezus geeft het dankbaar door.
 • 31 januari 2022 met Neeltje Reijnders over Rachab (Jozua 2: 1-24).
  Waarom woonde Rachab op de muur in Jericho en waarom keken de mannen die de verspieders zochten niet onder het vlas dat bij Rachab te drogen lag? Allemaal boeiende vragen, die nog versterkt worden door het rode koord dat Rachab uit haar huis laat hangen. Voor wie is Rachab eigenlijk het buitenbeentje?
 • 28 februari 2022 met Marjan de Vries over Tomas Johannes 20:24-29.
  We noemen hem vaak ongelovige Tomas. Maar deze Tomas is ook iemand die zijn nek uitsteekt, iemand die durft te zeggen dat hij twijfelt. Zo gezien is hij in de groep discipelen een buitenbeentje.
 • 28 maart 2022 met Neeltje Reijnders over Judas.
  Over Buitenbeentje gesproken. Hij denkt van zichzelf dat hij tot de mainstream behoort. Dat misverstand is er wel vaker in de Bijbel. Wat bezielde hem en wat had hij gehoopt te bereiken?
 • 25 april 2022 met Sietske van der Hoek. Maria, de moeder van Jezus.
  Zwanger zonder getrouwd te zijn. Op reis door het bergland naar Elizabeth. Dat vertelt de evangelist Lucas. En zijn collega Johannes vertelt over een bruiloft in Kana, waar Maria was, en Jezus en zijn leerlingen waren er ook uitgenodigd. Wat vertellen die verhalen over Maria en kloppen die met wat wij denken over Maria?
 • 30/5 slotavond