Cantate “Ein feste Burg ist unser Gott

Titel:
Cantate “Ein feste Burg ist unser Gott
Wanneer:
zondag 31 oktober 2021, 10.00 uur
Locatie:
Oude Kerk - Naaldwijk
Categorie:
Kerkdiensten

Omschrijving

‘Luther-lied’ op Hervormingsdag

Als Bach een cantate uitvoerde in de eredienst, groepeerde hij de vocalisten en musici rondom het orgel. In de meeste kerken waar we de cantates van Bach vandaag de dag tot klinken brengen, is dit niet mogelijk, vanwege de opstelling van het orgel. Dan bieden de bescheiden basisregisters van een klein en verplaatsbaar orgel (‘positief’ of ‘kistorgel’) uitkomst. In Bach’s tijd was dit een onbekend verschijnsel. Het ‘grote’ orgel vormde de aangewezen spil in de klank van het ensemble, ook voor verfijnde en subtiele klankweefsels.

Echter, in het geval van ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ wordt de potentie van die van ‘het grote orgel’ aangesproken. Het ‘driedimensionale’ openingskoor reikt enerzijds, door de ‘antieke’ opzet van de koorzang, een eeuw terug in de tijd. Uitbundig gefigureerd klinkt hierin het bekende gezang van Luther op. Anderzijds klinkt de eenvoudige liedmelodie zélf in vol ornaat, op het forse bazuinregister van het orgel, ‘onder de koorklank door’. In canon hiermee spelen de drie hobo’s van het orkest het lied er bovenuit. Door deze opzet grijpt de muziek juist op haar tijd vooruit en krijgt dit openingskoor een symfonisch karakter. De canon, die klinkt ‘van hoog tot laag’, staat symbool voor ‘alles van hemel en aarde omvattend’. Voor God, die zijn schepping omarmt.

Daarom wordt in deze eredienst op Reformatiedag het liturgisch centrum naar de torenzijde verplaatst, worden de stoelen omgedraaid en worden zangers en musici onder het Beekes-orgel opgesteld. Voorganger in deze dienst is ds. Neeltje Reijnders en Alexander Prins zal de uitvoering van de cantate voorbereiden en leiden.

Zondag 31 oktober 2021 aanvang 10.00 uur cantate “Ein feste Burg ist unser Gott” - J. S. Bach in de Oude Kerk te Naaldwijk


Locatie

Locatie:
Oude Kerk
Straat:
Wilhelminaplein 5
Postcode:
2671 GR
Plaats:
Naaldwijk
Land:
Netherlands
Oude Kerk