Klokken van hoop en troost

klokken-van-hoop-1.jpgAanstaande woensdag (1 april) is de derde luiding van ‘klokken van hoop en troost’. Meer dan 600 torens, klokkenstoelen en kerken hebben zich de afgelopen tijd ‘officieel’ aangemeld voor klokken van hoop en troost. Daarnaast nemen nog meer klokken deel in allerlei steden en dorpen, die (nog) niet zijn aangemeld.

Klokken van hoop en troost is verlengd tot en met eind april en de Naaldwijkse kerken doen mee!

Uit het hele land zijn positieve reacties ontvangen van deelnemers en ‘luisteraars’. Sinds maandagavond is van verschillende kanten het verzoek gekomen of de actie verlengd wordt. We hebben met veel groepen gesproken en hebben het volgende besloten: we verlengen de actie ‘klokken van hoop en troost’ tot eind april. We roepen alle deelnemers op om zich aan te sluiten bij de luiding op de volgende woensdagen, tussen 19.00 en 19.15 uur:

  • woensdag 8 april 2020;
  • woensdag 15 april 2020;
  • woensdag 22 april 2020;
  • woensdag 29 april 2020.

In dit bericht leggen we uit waarom we de actie verlengen en waarom we nu hebben gekozen voor verlenging tot eind april.

Verlenging

Toen we dit initiatief zijn gestart, waren de overheidsmaatregelen van kracht tot en met 6 april 2020. Er is toen gekozen om drie woensdagen in de periode tot 6 april een klokluiding te houden als teken van hoop en troost en daarna te kijken hoe de overheid de maatregelen zou verscherpen óf zou opheffen.
Inmiddels heeft de overheid de maatregelen verlengd tot 1 juni a.s. Ook heeft de premier aangegeven dat de overheid aanstaande dinsdag zal beslissen hoe zij na 6 april verder vervolg geeft aan die maatregelen. Daarom lijkt het ons beter om de luiding niet te ver vooruit te plannen en per periode te bekijken of er een vervolg nodig is. Hierbij houden we de maatregelen van de overheid scherp in het oog. Eind april zal dus weer bekeken worden of het nodig is om de klokken van hoop en troost in de maand mei te luiden.

Betekenis van het klokluiden bekend maken

Klokken luiden al eeuwen als boodschappers voor de samenleving. We zijn van mening dat klokgelui een krachtig signaal naar de samenleving kan zijn, zolang we vertellen waarom de klokken geluid worden. Wanneer we onze omgeving informeren over dit troostvol en hoopvol gebaar van klokgelui, kan het initiatief breed gedragen worden door de samenleving. Klokken luiden immers voor allen die getroffen worden door het Coronavirus, waaronder ook hen die ernstig beperkt worden in hun sociale contacten.
We vragen daarom alle deelnemers om hun omgeving te informeren, bijvoorbeeld door een bericht in de buurtapp, of een bericht op de eigen website. U kunt daarbij verwijzen naar de pagina met ‘veelgestelde vragen’ (FAQ’s) op de website www.klokkenvanhoop.nl

De kern van 'klokken van hoop'

Graag herhalen we nog eens de kern van deze actie:

  • We luiden de klokken als hoopvol teken dat we samen de Coronacrisis kunnen doorstaan en dat we hoopvol durven uitzien naar betere tijden voor ons allemaal.
  • We luiden de klokken als troostvol geluid voor allen die rouwen om slachtoffers van het Coronavirus en voor allen die het lastig vinden om thuis deze weken door te komen.
  • En we luiden de klokken als boodschap aan alle werkers in vitale beroepen: we waarderen hun inzet en zijn dankbaar voor wat zij voor ons land betekenen. In het bijzonder denken we hierbij aan de hulpverleners die dag aan dag klaar staan om medemensen te helpen.

Vragen en informatie
Mocht u vragen hebben over de actie, de verlening of anderszins, dan vragen we u om eerst op de pagina met ‘veelgestelde vragen’ (FAQ’s) te kijken (www.klokkenvanhoop.nl/). Mogelijk wordt daar al antwoord gegeven op uw vragen. Wanneer uw vraag er niet bij staat stuurt u dan gerust een mail naar naar dit adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.