Digitale Adventskalender dag 5

Jaap Schut vertelt hoe je licht kunnen brengen in het donker. Lees zijn verhaal:

Hoe een Westlander in 1992 in Albanië is terecht gekomen

Jaap_Schut_1-.jpgMijn eerste reiservaring in 1992 naar Albanië, Albanië net open en het armste land van Europa genoemd. Met een 11-tal vrienden, kennissen en 6 stuks bestelbussen vol goederen en materialen vertrokken wij half februari 1992 vanuit Naaldwijk naar Korge in Albanië. Waarom Albanië? Via ons contact in Nederland, hulporganisatie Dorcas werden er al door een aantal vrienden goederen gebracht naar Oost-Europa. Tot Dorcas ons wees op de erbarmelijke toestand in Albanië. Na foto’s gezien te hebben van het ziekenhuis in Korge, werd besloten daar heen te gaan met hulpgoederen.

Februari 1992, aankomst grens Griekenland-Albanië. Ontvangen door Ilia Dishnica, landencoördinator in Albanië voor Dorcas, en zwaar bewapende agenten. Met Ilia de grens gepasseerd en toen naar Korge naar ons project. Het project was schrijnend, nog nooit zoiets gezien, maar zoals onze konvooileider Jaap van Essen aangaf, NIET LULLEN, MAAR POETSEN. Dus in één week nieuw glas aangebracht, nieuwe ziekenhuisbedden en kamerinrichting en nieuwe toiletten, douche, waterleiding. Ondanks de treurige situatie, moesten wij weer naar huis, maar nog niet klaar. Maar eigenlijk mochten wij niet, men was zo blij en zeiden: Kom terug, kom terug!! In 1992, één keer, dat is genoeg was de afspraak. Maar dat werden nog twee bezoeken, om het volgende project op te nemen. Dus niet één maar drie keer in 1992.
Zelf zeg ik meerdere malen: Ben in Albanië terechtgekomen en nooit meer weggeweest. Tot 1995 als ‘Stichting Hulpactie Korge’ diverse projecten in de stad uitgevoerd: Kolenketel ziekenhuis vernieuwd, warmwaterboilers kinderziekenhuis en ziekenhuis aangebracht, weeshuis op de berg opgeknapt enz. In die periode heel veel gewerkt met de technische Dorcas man Henk-Jan Loman. De Nederlandse Henk-Jan lag goed bij de Albanezen in het werk, het overleg en voor ons heel belangrijk het vertalen. Voor hem heel belangrijk: de liefde. Henk-Jan kreeg vaste verkering met Poli, sommigen wel bekend. Echte liefde want zij trouwden in Albanië in 1995. En heden 2020 zijn zij 25 jaar bij elkaar, getrouwd. Wij als Naaldwijks groep waren op hun bruiloft en dat was onvergetelijk. Vandaar ook mijn contact met Henk-Jan en Poli.
Door contacten met een andere hulporganisatie ‘Foundation Assistance Healthcare Albania’ kortweg Stichting A.H.A. uit Heeze Nederland is het werkterrein in 1995 verlegd naar de regio rond Fushe-Kruje nabij Tirana en dicht bij het vliegveld. In Fushe-Kruje regio Arameras in 1996 een complete medische post, tandarts en apotheek opgezet. Deze post staat op het terrein van de R.K. Kerk en werd ruim 10 jaar beheerd door Italiaanse nonnen en door A.H.A. onderhouden. De samenwerking resulteerde in een samenvoeging van de Naaldwijks stichting en de stichting uit Heeze. De stichting ging verder onder de naam A.H.A.
Vanaf 1996 tot heden is A.H.A. nog steeds actief in Albanië. Wij hebben scholen en ambulances compleet voorzien van nieuw sanitair, elektra, verlichting en nieuwe dakbedekking alsmede, deuren, sloten en glas in de ramen. Ook doen wij aan voedselondersteuning en vernieuwingen bij Albanese families met de grootste zorgen. Kijk hiervoor ook op website www.stichting-aha.nl.
Zelf ben ik een aantal jaren trekker en voorzitter geweest van A.H.A. In 2014 heb ik het stokje aan de jongere generatie overgedragen. Als benoemde erevoorzitter houd ik mijn contacten met A.H.A. en bemoei mij er zelfs ongevraagd mee. Kom, als mijn gezondheid het toelaat, graag in Albanië, voor bezoek aan de vele Albanese vrienden en voor het bekijken van de projecten van de stichting. Ook nog steeds contact met mijn goede vriend Ilia Dishnica, landendirecteur van Dorcas in Albanië. En uiteraard Poli en Henk-Jan.
Mijn uitspraak uit 1992 staat nog steeds: Ben naar Albanië gekomen en nooit meer weggeweest!! Wij hebben onze stichting wel eens verwoord en vergeleken met de apostel Paulus. Men zei tegen Paulus: Kom over en help ons. Paulus ging, hielp de bevolking en verspreidde Gods Woord. Wij gingen in 1992 en mogen nog steeds helpen. Wij brachten en brengen hulp vanuit Gods Woord, door er naar te handelen.

 

Jaap_Schut_2-1.jpg Jaap_Schut_2-2.jpg
Jaap_Schut_3-1.jpg Jaap_Schut_3-2.jpg