Bericht van de coronawerkgroep

De afgelopen week is er veel te doen geweest over het bezoek van kerkdiensten in de huidige coronatijd. Daarom willen wij een korte toelichting geven op het beleid van de coronawerkgroep. Dit beleid is gebaseerd op de regels en richtlijnen van de overheid en op het protocol van de landelijke PKN en vastgesteld in overleg met de Oude Kerk. We hanteren de volgende uitgangspunten:

• Het coronavirus niet verspreiden;
  • Het gemeenteleven gaande houden;
  • Verstandig omgaan met de verruimde mogelijkheden.

Het gebruiksplan is de vertaling van beleid en uitgangspunten in concrete maatregelen.

In verband met het toenemend aantal besmettingen en mede op basis van het advies van het Centraal Interkerkelijk Overleg is half december besloten om de kerkdiensten alleen online te houden.
Begin maart heeft het kabinet mogelijke versoepelingen in het vooruitzicht gesteld. Ook de landelijke PKN was van mening dat enig perspectief geboden moest worden en adviseerde om enige verruiming van de beperkingen lokaal te bespreken. Als coronawerkgroep hebben wij daarop voorgesteld om, onder voorwaarden, in de Paasweek de kerkdiensten weer open te stellen voor maximaal 30 bezoekers. Feitelijk zouden we dan terugkeren naar de situatie van vóór half-december. Dit zou echter alleen kunnen als de corona cijfers niet significant zouden verslechteren. Helaas is dit wel het geval en dus kan er van versoepelingen geen sprake zijn.
We zullen de ontwikkelingen nauwkeurig blijven opvolgen. Na inmiddels meer dan een jaar met coronabeperkingen willen we zodra het maar enigszins kan versoepelingen doorvoeren. Daarbij moeten we ons ook bewust zijn dat voor andere bijeenkomsten (cultuur, sport etc.) er beperkingen zijn die niet gelden voor religieuze bijeenkomsten. Daar moeten we verantwoordelijk mee omgaan.
Zodra er sprake is van een structureel dalende corona cijfers kunnen er weer maximaal 30 mensen de kerkdiensten bezoeken. Ook andere activiteiten kunnen dan weer plaats vinden zoals beschreven in het gebruiksplan.
Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben dan geven we graag nadere toelichting.