header image

OudekerkDe Oude Kerk van Naaldwijk kent een rijke historie. Het gebouw mag worden gerekend tot de belangrijkste middeleeuwse kerken van Zuid-Holland. Ook de ligging binnen een kerkring is hoogst interessant en van grote historische betekenis voor Naaldwijk.

Als we naar de vorm kijken, herkennen we een kruiskerk, die voor een dorp als Naaldwijk van enorme proporties is, met een fraai eiken tongewelf, dat overal even hoog is. Het oudste gedeelte is de laatromaanse toren, die in het begin van de 13e eeuw is gebouwd. Opvallend zijn het fraaie laatgotische koorhek met koperen spijlen en speels traceerwerk.

De kerk dankt zijn aanzienlijke afmetingen aan de rijkdom van de Heren van Naaldwijk. Toen de kerk in 1472 door brand werd verwoest, kon men dankzij de inzet en steun van de Heer van Naaldwijk snel tot herbouw overgaan. Spoedig kwam de kerk in zijn huidige vorm tot stand. Later kwamen de patroonsrechten van de kerk onder verantwoordelijkheid van de familie Oranje. Frederik Hendrik, die het Huis Honselersdijk kocht en verfraaide, woonde met zijn vrouw Amalia van Solms regelmatig de eredienst bij in de Oude Kerk. Hij deed diverse schenkingen aan de kerk, zoals het geschilderd paneel met de Tien Geboden, waarop zijn wapen is terug te vinden, en de renaissance preekstoel.

De Oude Kerk draagt de naam van Sint-Adrianus. Al sinds de middeleeuwen deelt Sint-Adrianus als patroonheilige in het wel en wee in Naaldwijk. De van oorsprong rooms-katholieke Oude Kerk is met de reformatie in protestantse handen gekomen en de parochianen hebben later hun eigen Adrianuskerk gebouwd.

Wilhelminaplein 5,
2671 GR Naaldwijk


Bron: website van de Hervormde gemeente Oude Kerk Naaldwijk.