header image

Wegwijzer naar Toekomst Heden VerledenStand van zaken

Commissie Ontmoetingskerk - Oude Kerk, is sinds 1 december 2022 bekend. Vanuit de Oude Kerk zijn Joke van Weerdenburg, Annemarie Voorberg en Joop van Rossem de deelnemers, van de Ontmoetingskerk Jan van Staalduinen, Koos Kuijvenhoven en Rianne de Zeeuw-Oprel. We proberen nu zo snel mogelijk een eerste gesprek te organiseren.

Commissie Kerk in de Toekomst heeft gemeend haar naam te veranderen in Kerkzijn in 2035. De naam leek heel erg op de overkoepelende naam, dus voor het onderscheid een goede stap.
De commissie heeft een aantal maal vergaderd, het verloop in leden en kerkbezoek geanalyseerd. We zijn de laatste 10 jaar 20 % in leden gezakt, het kerkbezoek gaat hier duidelijk in mee. Er zijn best wel verzachtende omstandigheden aan te dragen (Corona), maar het is wel een voldongen feit. De opbouw in leeftijd is dusdanig dat wij verwachten in de komende 10 jaar opnieuw 20 % van onze leden kwijt te raken!!
De commissie is inmiddels zover dat er gebrainstormd wordt over de vorm van eredienst, invulling van jeugdactiviteiten en wat zoeken jongeren in de kerk.

We hebben hiervoor Lydia Roosendaal benaderd om ons hierin te ondersteunen en te begeleiden. Zij is specialist op dit gebied. Dat wil niet zeggen dat het dan vanzelf gaat, de input vanuit onze kerk blijft hierin heel belangrijk.

Commissie Planologie is inmiddels ook een aantal maal bij elkaar geweest. In het begin is het een beetje aftasten van hoe gaan we het doen, wat zijn de logische stappen om te nemen, inventariseren wat is er, wat hebben we nodig, hoe lopen aanvragen naar de gemeente Westland.

Inmiddels is duidelijk geworden dat we niet gaan aanhaken bij de Rozenhof/Careyn, wij hebben meer tijd nodig. Haastige spoed is zelden goed.
Ook de aanvraag voor bestemmingswijziging is niet de deur uit gegaan. Het bleek uiteindelijk dat voor wij aan deze stap toe zijn, er veel meer voorbereidend werk gedaan moet zijn, met daaraan gekoppeld veel hogere uitgaven. Zover zijn we dus ook nog niet. De aanvraag tot bestemmingswijziging zit later in het procedureproces dan aanvankelijk gedacht.
De eerstvolgende stap voor de commissie is een plan van aanpak op te stellen met een programma van eisen. Hier willen wij een expert voor benaderen. Er zijn 7 varianten bedacht die we als kerk zouden kunnen gaan uitvoeren. Aan de hand van het programma van eisen en input uit de andere commissies willen we hierin gaan schrappen om uiteindelijk een aantal varianten aan de kerkenraad en gemeente voor te kunnen leggen.
Als we uiteindelijk hebben bepaald voor welke optie wij als kerk willen gaan, komt pas weer een eventuele bestemmingswijziging (afhankelijk van de keuze) in beeld.

Het proces

Het gaat allemaal misschien anders, langzamer misschien wel, dan vooraf bedacht. Het is ook allemaal niet niets wat er als kerk op ons afkomt. Je begint ergens aan, omdat duidelijk is dat zeker de kerkzaal aan vervanging toe is, maar het proces is nieuw voor ons en moet duidelijk groeien. Als kerkenraad bedenk je hoe iets op te pakken en het klinkt logisch, maar de opdrachten zijn misschien wat vaag, niet strak omlijnt, de commissies moeten zelf invullen hoe er te werk gegaan wordt. Niet zo verwonderlijk als je niet goed weet waar het naar toe gaat.
In het proces moet de opdracht dus meer vorm krijgen. Is de keuze bij welke variant de voorkeur ligt gemaakt, dan kunnen er concrete strakke plannen gemaakt worden.

Voor meer informatie, of tips kan je contact opnemen met Jan Kuijvenhoven 06 53 169 418.

Jan Kuijvenhoven